ŠPALDOVÉ ROHLÍKY


Píšu vám recept z dvojí dávky, když si rohlíky upečete pochopíte proč 😀

600g špaldové hladké mouky, 300ml mléka, 100ml olivového oleje, 40 g droždí, lžičku krup.cukru, lžička soli.

20200418_124955

POSTUP PŘÍPRAVY

  1. Mléko zahřejeme, přidáme cukr a droždí. Necháme vzejít kvásek.
  2. Špaldovou mouku nasypeme do misky, přidáme olej (může být i rostlinný nebo půl olivový a půl rostlinný), přidáme sůl já používám himalajskou a stačila 1,5 lžičky)
  3. Zpracujeme těsto, do kterého přidáme kvásek a znovu promícháme.
  4. Necháme kynout zakryté utěrkou jednu hodinu. Pak z těsta uděláme 80 g kuličky a každou kuličku rozválíme. (můžete použít tak jako já sklenici, když nemáte váleček) Srolujeme do rohlíčku, ukládáme na plech, který jsme vyložili papírem na pečení.
  5. Necháme na plechu kynout cca půl hodinu a před pečením je potřeme ohřátým mlékem a posypeme mákem nebo lněným semínkem.
  6. Zatímco rohlíky kynou, vyhřejeme troubu na 250 stupňů a na dno trouby vložíme hrnek s vodou. Vložíme plech pečeme 10 minut. Po 10 minutách teplotu snížíme na 190 a dopečeme (cca 4-8 minut, záleží na velikosti rohlíků).
  7. Upečené necháme vychladnout.

Čerstvé rohlíky jsou nejlepší.

Ve videu mám pšeničnou mouku pouze na podsypání těsta při rozvalování kuliček.

Komentáře

    Přidat komentář

    * Nezapomeňte na povinné pole.